Necati Özçimen Sitesi

Necati Özçimen Sitesi  Necati Özçimen Sitesi Necati Özçimen Sitesi
Necati Özçimen Sitesi
Gebelik Oluşumu İçin Neler Gereklidir?

 

Erkekte normal sayıda ve kalitede sperm üretimi
Sperm kanallarının açık ve düzenli fonksiyonu
Kadında yumurta hücresi üretimi
Kadında yumurtayı ileten tüplerin açık olması
Yumurtlama günlerinde cinsel ilişki
Sperm ve yumurtanın buluşması ve döllenme
Döllenmiş yumurtanın yerleşmesine uygun rahim içi tabakası
Döllenmiş yumurtanın, rahme yerleşip embriyo ve fetus (cenin) halini alışı
Gelişimini tamamlamış bebeğin doğumu.
DÖLLENME
Döllenme, erkek üreme hücresi sperm ile dişi üreme hücresi yumurtanın karşılaşıp spermin, yumurtanın içine girmesi olayıdır.Bu olay, kadın tüplerinden birisinin içinde gerçekleşir. Cinsel ilişkide, boşalmadan hemen sonra meni içerisindeki spermler, hızla serviks denen rahmin ağzından içeri girerler. Spermler rahmin içerisinde yukarıya doğru ilerleyerek, tüplerin içerisine girer ve burada da ilerlemeye devam ederler. Yumurta hücresi, yumurtalıktan atıldıktan sonra karın boşluğunun alt kısmına düşer. Düştüğü yer, tüplerin eldiven parmağı gibi uzantıları olan fimbria denen serbest ucuna yakındır. Yumurta hücresi, tüpün uzantıları tarafından tüpün içine alınır. Fimbria içindeki tüysü ve hareketli yüzey yumurta hücresini rahime doğru iletir. Bu sırada tüp içine kadar ulaşmış sperm hücresi varsa, döllenme için karşılaşma gerçekleşmiş olur. Sperm ile yumurta hücresinin buluşmasından sonra sperm, baş kısmındaki eritici enzimlerle yumurtanın zarını delerek içine girer. Bir sperm yumurta içine girdikten sonra yumurta zarı başka spermlerin yumurta içine girmesine müsaade etmez.
GEBELİK
Döllenmeden sonra, döllenmiş yumurta (zigot) yaklaşık 25-30 saat, dıştan tespit edilebilir bir değişiklik olmaksızın sessiz kalır. Bu sırada anne ve babadan gelen kromozomlar birleşmiş, yeni canlının kromozomları oluşmuştur. Tüplerinin içinde gerçekleşen döllenmeden sonra, zigot rahime doğru ilerler. Rahime ulaşması 3-5 gün sürer. Bu aşamalarda zigot, bölünerek çoğalır. Hücre sayısı 2, 4, 8, 16... olarak artar. Yuvalanma aşamasındaki zigot, bir boşluğu çevrelemiş, tek tabaka halinde dizilmiş hücrelerden oluşur. Bu hücre topluluğunun bir tarafındaki hücreler sayıca ve tabaka olarak daha fazla gelişir. Bu bölge rahim iç tabakasına yapışma bölgesidir. Bu aşamadaki yeni canlıya embriyo adı verilmektedir.
Yuvalanma döllenmeden sonra 5-8’ inci günlerde başlar, 9-10’ uncu günlerde tamamlanmış olur. Yani kadının adetine daha 4-5 gün varken, döllenme ve yuvalanma işlemi tamamlanmıştır. Kadın, adetinin olmaması ile gebeliğini fark ettiğinde, embriyo yaklaşık 15-20 günlük olmuştur. Embriyo, rahme yerleştikten sonra hızla gelişmesine devam eder. Döllenmeden sonra, ikinci aya kadar olan döneme, embriyo dönemi denilmektedir. Daha sonra fetüs adını alan yeni canlı, doğuma kadar gelişimini devam ettirir.
Paylaş :
Copyright 2013 Tüm Hakkı Saklıdır.