Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek tedavisi, kadın vücudunda üretilen yumurta hücrelerinin özel iğnelerle vücut dışına alınarak erkeğin spermi ile laboratuar ortamında döllenmesi ve elde edilen embriyo veya embriyoların kadın rahmi içine transfer edilmesi mantığına dayalı işlemlere verilen isimdir. Bir ya da daha fazla yumurta ultrasonografi eşliğinde anestezi altında bir iğne vasıtasıyla yumurtalıklardan alınır ve baba adayından alınan spermlerle labaratuvarda döllenir. Döllenmiş yumurtalar (embriyolar) bir kateter yardımıyla 2-5 gün içinde anne adayının rahmine yerleştirilir.
Bu işlem Kimler İçin Uygundur?
Tüpleri alınmış ya da tıkalı olan hastalar,
Endometriozisi olan ve tıbbi ya da cerrahi tedavi ile gebe kalamamış olan hastalar,
Yumurtlama sorunu olup tıbbi tedaviye cevap vermeyen hastalar,
Açıklanamayan kısırlık teşhisi konan hastalar,
Sperm sayısında düşüklük ya da menide hiç sperm olmayan hastalar.
Tüp Bebek işleminde hangi aşamalardan geçiliyor?
Folliküllerin geliştirilmesi,
Yumurtaların toplanması,
Spermlerin hazırlanıp yumurtaların döllenmesi,
Embriyoların transferi,
Gebelik testi.
Tüp Bebek tedavisi uygulanacak hastalara kadın yaşı, yumurtalık rezervi, kan hormon değerleri ve boy/kilo oranına göre uygun bir tedavi protokolü ve ilaç dozu belirlenmektedir.(medicana tüp bebek)
Uzun tedavi protokolünde önce yumurtalıkları baskılayıcı hormonlar burun spreyi veya cilt altı iğnesi şeklinde yaklaşık 10-12 gün süre ile uygulanır. Hastanın adet görmesi ile birlikte tedavinin ikinci bölümüne geçilir ve ortalama 8-10 gün süreyle yumurta gelişimini sağlayacak hormon tedavisi uygulanır. Ardından da yumurtalar toplanır.
Kısa tedavi protokollerinde ise yumurta gelişimini sağlayacak ilaçlara adetin 2. veya 3. gününden itibaren başlanmakta,yumurtalığın kendi salgıladığı hormonları kontrol etmeye yönelik baskılayıcı ilaçlar ise tedavinin ileri günlerinde bu tedaviye eklenmektedir.
Hastalar kan hormon düzeyleri ve vajinal ultrasonografi ile izlenerek foliküller uygun büyüklüğe ulaştığında insan koryonik gonadotropini yani halk arasında bilinen adıyla yumurta çatlatma iğnesi verilir ve 33-36 saat sonra da yumurta toplama işlemi yapılır.Bu işlem hastaların ağrı duymaması için anestezi altında yapılmakta ve ortalama olarak 10-15 dakika sürmektedir.
Yumurta toplanmasından sonra 2-5 gün içinde seçilecek embriyolar, rahim ağzı ince bir kateter yardımı ile geçilerek rahim içine transfer edilecektir. Embriyo transferi ağrısız bir işlem olup ultrasonografi eşliğinde uygulandığı için hastalarımız tarafından da izlenebilmektedir. Embriyo transferini takiben yaklaşık olarak 30-45 dakika yatak istirahati sonrası hastalarımız evlerine gönderilmektedir.