Necati Özçimen Sitesi

Necati Özçimen Sitesi  Necati Özçimen Sitesi Necati Özçimen Sitesi
Necati Özçimen Sitesi
Yumurtalıkların Uyarılması

 

Tüp bebek tedavilerinde başarı şansını artırmak için yumurtalıkları daha fazla sayıda yumurta geliştirmeye sevk eden ilaçlar kullanılır. Doktorunuzun sizi muayene etmesi ve tetkiklerinizi değerlendirmesinden sonra size özel düzenlenmiş bir ilaç listesi ve kullanma şeması verilir. Tedavi protokolünüzü; yaşınız, daha önceki tedavi öykünüz, daha önceki tüp bebek uygulamalarındaki sonuçlarınız, ve adetinizin 2. veya 3. gününde bakılmış olan hormon düzeyinizle belirlenebileceği üzere yumurtalık rezerviniz etkiler.Bunun için tüm bilgilerinizi doktorunuzla paylaşınız. . Yumurtalıkları uyarmak için kullanılan ilaçların tamamı enjeksiyonla kullanılmaktadır.
 
Tüm protokollerde adet kanamasının ikinci ya da üçüncü gününde temel ultrason incelemesi ve kanda hormon tayini yapılır ve kullanılacak ilaç dozuna karar verilir. Uyarı tedavisi başladıktan sonra hasta belirli aralıklarla kontrole çağırılır. Bu kontrollerde vajinal ultrasonografi yapılarak gelişen folliküllerin sayısı ve büyüklüğü kontrol edilir. Bu süreçte belirli sürelerde kanda estradiol tayini yapılır.
 
Tedavide amaç mümkün olduğunca fazla sayıda 16-20 mm çaplı follikül elde etmektir. Takipler esnasında kan estradiol düzeyleri kontrol edilerek ilaç dozu ayarlaması yapılabilir. Hedef 14- mm'den büyük follikül basına 200 pg/ml östrojen düzeyine ulaşmaktır. Folliküller yeterli büyüklüğe ulaştığında son olgunlaşmayı sağlamak için 5.000-10.000 ünite human chorionio gonadotropin (hCG) enjeksiyonu yapılır. Tedavinin süresi değişken olmakla birlikte kendi kliniğimizde ortalama 11-14 gündür. Çatlatma iğnesinden 32-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır.
 
Ultrason takipleri sırasında değerlendirilen bir diğer faktör de rahimin içini döşeyen ve endometrium adı verilen tabakanın yapısı ve kalınlığıdır. Gebelik oluştuğunda endometriuma yerleşeceğinden bunun yapısı son derece önemlidir. hCG gününde endometrium 6 mm veya daha ince olduğunda gebelik şansı azalmaktadır. Endometrial kalınlığın 14 mm'den fazla olması da olumsuz etki yaratmakta ve gebelik elde edilse bile düşük olma olasılığı artmaktadır.
 
Paylaş :
Copyright 2013 Tüm Hakkı Saklıdır.